Perhoslause on klassinen euklidisen geometrian tulos, joka voidaan määritellä seuraavasti:
Piirretään ympyrälle mielivaltainen jänne PQ ja merkitään sen keskipistettä M . Piirretään sitten ympyrälle jänteet AB ja CD siten, että ne kulkevat pisteen M kautta. Muodostetaan janat AD ja BC . Merkitään janojen AD ja PQ leikkauspistettä X ja janojen BC ja PQ leikkauspistettä Y . Nyt M on myös janan XY keskipiste, eli XM=MY
Todistus:
Piirretään pisteestä
X
{\displaystyle X\,}
normaalit
X
X
′
{\displaystyle XX'\,}
ja
X
X
″
{\displaystyle XX''\,}
janoille
A
M
{\displaystyle AM\,}
ja
D
M
{\displaystyle DM\,}
. Vastaavasti piirretään pisteestä
Y
{\displaystyle Y\,}
normaalit
Y
Y
′
{\displaystyle YY'\,}
ja
Y
Y
″
{\displaystyle YY''\,}
janoille
B
M
{\displaystyle BM\,}
ja
C
M
.
{\displaystyle CM.\,}
Saamme
△
M
X
X
′
∼
△
M
Y
Y
′
,
{\displaystyle \triangle MXX'\sim \triangle MYY',\,}
M
X
M
Y
=
X
X
′
Y
Y
′
,
{\displaystyle {MX \over MY}={XX' \over YY'},}
△
M
X
X
″
∼
△
M
Y
Y
″
,
{\displaystyle \triangle MXX''\sim \triangle MYY'',\,}
M
X
M
Y
=
X
X
″
Y
Y
″
,
{\displaystyle {MX \over MY}={XX'' \over YY''},}
△
A
X
X
′
∼
△
C
Y
Y
″
,
{\displaystyle \triangle AXX'\sim \triangle CYY'',\,}
X
X
′
Y
Y
″
=
A
X
C
Y
,
{\displaystyle {XX' \over YY''}={AX \over CY},}
△
D
X
X
″
∼
△
B
Y
Y
′
,
{\displaystyle \triangle DXX''\sim \triangle BYY',\,}
X
X
″
Y
Y
′
=
D
X
B
Y
,
{\displaystyle {XX'' \over YY'}={DX \over BY},}
Edellisistä yhtälöistä nähdään, että
(
M
X
M
Y
)
2
=
X
X
′
Y
Y
′
X
X
″
Y
Y
″
,
{\displaystyle \left({MX \over MY}\right)^{2}={XX' \over YY'}{XX'' \over YY''},}
=
A
X
.
D
X
C
Y
.
B
Y
,
{\displaystyle {}={AX.DX \over CY.BY},}
=
P
X
.
Q
X
P
Y
.
Q
Y
,
{\displaystyle {}={PX.QX \over PY.QY},}
=
(
P
M
−
X
M
)
.
(
M
Q
+
X
M
)
(
P
M
+
M
Y
)
.
(
Q
M
−
M
Y
)
,
{\displaystyle {}={(PM-XM).(MQ+XM) \over (PM+MY).(QM-MY)},}
=
(
P
M
)
2
−
(
M
X
)
2
(
P
M
)
2
−
(
M
Y
)
2
,
{\displaystyle {}={(PM)^{2}-(MX)^{2} \over (PM)^{2}-(MY)^{2}},}
Koska
P
M
{\displaystyle PM\,}
=
M
Q
{\displaystyle MQ\,}
,
(
M
X
)
2
(
M
Y
)
2
=
(
P
M
)
2
−
(
M
X
)
2
(
P
M
)
2
−
(
M
Y
)
2
.
{\displaystyle {(MX)^{2} \over (MY)^{2}}={(PM)^{2}-(MX)^{2} \over (PM)^{2}-(MY)^{2}}.}
Josta saadaan, että
M
X
=
M
Y
.
{\displaystyle MX=MY.\,}
H. S. M. Coxeter, S. L. Greitzer, Geometry Revisited, MAA, 1967.